Samstag, März 31, 2007

Pirasali Börek

Bu Pirasali börek tarifini hafta icinde Oktay ustanin programinda gördüm,ogün Murat Gögebakanda oktay ustaya misafir olmustu,tabiki programa basindan sonuna kadar baktim.Pirasali börek diyince Oktay usta nasil olur tadi diye düsünmeye basladim,en iyisi tarifi alip denemek dedim,cocuklarda pIrasayi seviyor.Böregi yaptiktan sonra iyiki tarifi almis diye sevindim,gerci artik oktay ustanin sayfasindan http://oktayusta.blogcu.com tariflere ulasmakta mümkün.Tadi gercekten nefis oluyor,Oktay ustaya tesekkürler.

Not: Böregin resmini sonra ekliycem.

Hamur malzemeleri:
1 çorba k. yaş maya
1 çorba k. tuz
1 tatlı k. tozşeker
2 su b. ılık su
alabildiği kadar un
150 gr tereyagi/margarin

Iç harcı için:
yarım kg pırasa
1 tutam maydanoz
250 gr kıyma
sıvıyağ
tuz
karabiber

Üzeri için:
sıvıyağ
1 yumurta

HAZIRLANIŞI:
  • Karıştırma kasesinin içine ılık suyu ve mayayı alıp eritin. Üzerine alabildiği kadar un,su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru 10 dakika dinlendirip ikiye bölün.
  • Açabildiğiniz kadar açıp yumusak (eritilmeyecek) tereyaginin yarısını içine sürün. Diğer yufkaya da aynı işlemi yapın. Hamurları kıvırarak iki rulo yapın. Rulonun iki ucunu
    çevire çevire döndürerek burgu yapın ve kol böreği gibi sarıp bir tabağa alın. Hazırladığınız iki parça hamuru buzdolabına koyup 1 saat dinlendirin.
  • Bu arada sıvıyağda pırasaları kıyma ile birlikte kavurun. En son doğranmış maydanozu , tuzunu ve baharatını ilave edin.
  • Buzdolabından çıkan hamurları fırın tepsinizin boyutlarında açın. 1. yufkayı tepsiye serin. Üzerine pırasalı harcı boşaltın. 2. yufkayı da aynı boyda açıp üstüne kapatın. Dilim dilim kesin,üzerine yumurta ve sıvıyağ karışımını sürün. Çörek otu veya susam serpin.Kızgın fırında 190 derecede kızarana kadar pişirin.

Kommentare:

Tarif Bahçesi hat gesagt…

Merhaba canım, Quark konusunda sana yorum yazmıştım ama göremedim. Herhalde yollayamadım. Neyse. Türkiyede Quark yok, süzme yoğurdu kullanıyorum, ama en çok Danonenin süzme yoğurdu benziyor Quarka.Kendine iyi bak canım.

Aybike Ceylan hat gesagt…

Sevgili Tatli Tuzlu,
Borek eminim harika olmustur, simdi olsa da yaninda cay ile yesek degil mi? Sevgilerimi yolluyorum.Bir gurbetten, diger gurbete sevgiler.

Anonym hat gesagt…

Şekerim kesin çok lezzetli olmuştur ellerine sağlık..

Sevgiler..Gül

Ev Perisi hat gesagt…

Bilirim tadını pırasalı böreklerin bir harika olur seninki de muhteşem olmuştur eminim...
sevgiler canım;))

hayat hat gesagt…
Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.
Ferhanca hat gesagt…

Artık oktay ustanın sayfasına girip o gün ne yapmış bakabiliyoruz, tarifleri kaçırmıyoruz..
Pırasalı böreğiniz afiyet olsun..

yemegim hat gesagt…

merhabalar kayseri atesi hemseri oluyoruz bak birde münühte yasasaydin ne güzel olacakti.cok güzel bir blogun var prasali börek hic denemedim ama eminim cok lezzetli oluyordur,ellerine saglik sevgilerimle....

tatli-tuzlu hat gesagt…

Sevgili Ferhanca güzel yorumun icin cok tesekkür ederim,sevgiler.

tatli-tuzlu hat gesagt…

Sevgili --yemegim sanada cok tesekkür ederi güzel yorumun icin,evet böregin tadi gercekten cok güzeldi,sevgiler.

GULENAY hat gesagt…

Behiiye'cim,
Pirasali borege bayilirim.Ellerine saglik canim.Bende bakayim bi o sayfaya.Grcekten onun sayfasimi yaa?

Bu arada umarim iyisin canim.Gec kaldim ama geldim.Ben eksik olmam buralardan merak etme.Operim Behiye'cim.